Nora Van de Poel naar finaleronde van Junior Journalist!

Nora Van de Poel werd met 9 anderen, bekroond als laureaat van de Junior Journalistenwedstrijd van Davidsfonds regio Neteland. De Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor jong talent in Vlaanderen en Brussel. Nora mag samen met 3 anderen uit onze regio naar de nationale finaleronde!
Benieuwd waarover ze schreef?
In het thema 'Oost west, thuis best?!' schreef ze volgend artikel.‘Thuis’ is een beetje ‘overal’.                
 
Ebbe is verdrietig. Weet je waarom? Hij gaat verhuizen, van Zweden naar België.
Dit vindt hij niet leuk omdat hij niet meer zo vaak zijn familie en vrienden zal zien. Nu kan hij niet meer met zijn vrienden afspreken om te voetballen op het pleintje naast de school. En dat vond hij altijd zo leuk. Na het voetballen gingen ze ook steeds even aan het grote meer, dat zuiver mooi water heeft, zitten met een grote zak chips en lekkere drankjes. Soms gingen ze bij elkaar thuis spelen. Met de dino’s of  auto's….
Tijdens het inpakken riep zijn mama Ebbe bij zich: “Misschien moet je maar afscheid gaan nemen van je vrienden.” Ebbe zei: "Jaja, dat zal ik doen.” Een beetje later deed hij dit. Wat was dat moeilijk. Hij vond het niet zo leuk. Op het pleintje speelden ze hun laatste voetbalmatch. Diezelfde nacht vertrokken ze naar België. Wat miste hij het mooie meer, waar hij in Zweden woonde en waar hij met zijn oma ‘s avonds naar de sterren zat te kijken. En wat miste hij zijn vrienden van Zweden. Twee dagen na zijn aankomst in België was er een spannend moment. Hij ging voor het eerst naar school. Maar hij was een beetje bang want hij kon nog geen Nederlands. Heel onzeker ging hij de schoolpoort binnen. Wat was die speelplaats voor hem eng.  “Alle kinderen kijken ook zo raar naar mij en waar moet ik seffens naartoe gaan?”  Maar al snel kwam er iemand naar hem toe. Hij heette Thomas. Thomas nam een voetbal en deed een gebaar naar Ebbe om met hem mee te doen. Hij dacht waarschijnlijk bedoelt hij om te voetballen, want hij heeft een bal vast. Hij ging meedoen. Ebbe toonde ook zijn voetbaltrucjes aan Thomas. “Wow”, dacht Thomas.  “Die kan coole dingen met die voetbal!”
Thomas hielp hem ook om alles te begrijpen wat de juf en de kinderen hem vertelden. Zo voelde hij zich niet alleen op die grote nieuwe school. Thuis vertelde hij onmiddellijk aan zijn mama en papa dat Thomas hem zo goed hielp. Enkele maanden later kon Ebbe ook al wat Nederlands spreken en hij leerde Thomas ook enkele zinnetjes in het Zweeds. Hij had al veel vrienden gemaakt op school. De school leek al wat op zijn Zweedse school. Ook hier was het leuk om te voetballen. Tijdens vakanties ging Ebbe met zijn ouders naar Zweden om zijn familie en vrienden te bezoeken. Daar ging alles gelukkig goed. Daar heeft hij met zijn Zweedse vrienden nog een voetbalmatch kunnen spelen. Dat vond hij super leuk! In België voelde hij zich al wat thuis in zijn nieuwe huis. Hij lag in zijn bed door het raam naar de sterren te kijken en bedacht dat deze sterren ook boven Zweden schitterden. Ook zijn familie en vrienden in Zweden zien deze sterren. Zijn oma, opa, neef en nichtje en ook zijn vrienden. Iedereen kijkt naar dezelfde hemel. Hoe mooi is dat! Zo is thuis een beetje overal.  
 
 
Auteur: Nora Van de Poel
School: VLS De Luchtballon        klas 5.2